MOOC Smart Industry: de toekomst van werk en hrm

Een gratis Massive Open Online Course over big data analytics, inclusief een KLM big data case specifiek voor HRM studenten en professionals.

Informatie MOOC Smart Industry: de toekomst van werk en hrm

Deze gratis online cursus gemaakt door Saxion en TechYourFuture bevat vijf Smart Industry praktijkcasussen die gemaakt zijn met bedrijven uit de Smart Industry. Je leert hoe technologische ontwikkelingen leiden tot veranderingen in organisaties en werk. Je volgt deze MOOC als je wilt leren:

– wat Smart Industry is en wat de daarmee samenhangende technologische ontwikkelingen concreet betekenen voor organisaties;
– wat de toekomst van werk is en hoe werk verandert door technologische ontwikkelingen;
– wat de gevolgen zijn van Smart Industry voor organisaties en welke (nieuwe) business uitdagingen ontstaan door Smart Industry.

Opzet van de MOOC

In elke case wordt een deelaspect van Smart Industry uitgelicht. Met behulp van praktische voorbeelden en vraagstukken vanuit de vijf bedrijven en aanvullende theorie maak je kennis met de effecten van Smart Industry. Het doorlopen van elke case duurt ongeveer tien tot twintig uur. Na de vijf cases volgt een integrale eindopdracht. De totale studiebelasting van de MOOC staat gelijk aan 5EC (140 uur). Je kunt de MOOC desgewenst ook sneller doorlopen zonder eindopdrachten of door je te beperken tot 1 of meerdere cases.

Inhoud van de MOOC

De MOOC bestaat uit vijf praktijkcases:

Trumpf – Wereldbekende machinebouwer uit Duitsland die als toonaangevend wordt gezien op het gebied van Smart Industry ontwikkelingen. In deze case: introductie verkenning Smart Industry: effecten van Smart Industry op organiseren, businessmodellen en de inrichting van werk.

Norma – Productiebedrijf uit Hengelo waar robotisering op de werkvloer is doorgedrongen. In deze case: gevolgen van Smart Industry voor de inhoud van werk, competenties en het ontwikkelen van technici voor dit veranderde werk.

Bronkhorst High-Tech – Productiebedrijf in Ruurlo waar technologie op het punt staat door te dringen in sales en productie. In deze case: gevolgen Smart Industry voor sales en productie. Technologie-acceptatie, mens-robot samenwerking en het voorbereiden van medewerkers op Smart Industry.

Aebi Schmidt – Bedrijf in Rijssen dat een omslag heeft gemaakt van traditioneel zoutstrooien naar innovatieve gladheidsbestrijding met high-tech machines en dienstverleningsmodellen. In deze case: Smart Industry & servitization: de gevolgen van de omslag van productie naar dienstverlening voor het business model, productie en HRM.

Veco B.V. – Bedrijf in metaalprecisie in Eerbeek, met veel activiteiten op het gebied van Research & Development. In deze case: de gevolgen van digitalisering op het gebied van data, (agile) HRM-beleid en de samenwerking van technici met klanten.

Doelgroep

De MOOC is primair vormgegeven voor studenten en docenten uit economische en technische opleidingen, hr medewerkers en andere professionals geïnteresseerd in de ontwikkelingen binnen de Smart Industry. De MOOC staat natuurlijk ook open voor andere studenten en professionals die willen kennismaken met de gevolgen van Smart Industry.

Inschrijven

In februari gaat de eerste editie van deze cursus van start. We nodigen je graag uit om de MOOC te doorlopen en te testen. Je kunt je daarvoor nu alvast inschrijven op: openonderwijs.saxion.nl. Maak op die website eerst een account aan en schrijf je vervolgens in voor de course ‘Smart Industry’. Per februari staat de course vervolgens open. De MOOC kan in een zelf bepaald tempo doorlopen worden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stephan Corporaal, associate lector Smart Industry & Human Capital ().